Tips voor het vinden van een goede advocaat
Tegenwoordig lijkt de markt te barsten van de advocaten, mede doordat het merendeel hiervan inmiddels ook op internet te vinden is. Google geeft talloze resultaten als je zoekt naar een advocaat, zelfs als je de opdracht specifieker maakt met een regio of specialisatie. Voor jouw zaak wil je uiteraard een goede advocaat hebben. Alleen hoe vind je nu een goede advocaat? Wij geven je een paar tips en adviezen die je op weg kunnen helpen.
Begin op het internet
Ondanks de vele resultaten, is internet wel een goed punt om te beginnen als je geen advocaten of advocatenkantoren kent via andere bronnen, zoals familie, vrienden of advertenties. Bekijk verschillende websites en noteer de contactgegevens van de advocaten(kantoren) die jou aanspreken. Bekijk de websites en schrijf eventueel ook op welke dingen je zo op het eerste oog wel en niet aanspreken. Wat eventuele voordelen zijn en wat mogelijk problemen zijn of dingen waar je vragen over hebt. Goede voorbereiding is het halve werk!
Neem contact op
Nadat je een lijstje hebt met advocaten die je aanspreken, kun je contact met ze opnemen. Je kunt een mail sturen, maar bellen is beter. Dat is persoonlijker en op die manier kun je ook bepalen of houding van de advocaat je aanspreekt. Dit hoor je beter over de telefoon.
Dingen waar je tijdens zo’n zoal gesprek op kan letten:
- Heb je het gevoel dat hij/zij naar je luistert en je serieus neemt?
- Heb je het gevoel dat hij/zij je begrijpt?
- Stelt hij/zij eventueel toepasselijke vragen?
Dingen die je zou kunnen vragen zijn hoe diegene te werk gaat, of hij/zij in het gebied dat van toepassing is, gespecialiseerd is. Wees niet bang om te vragen! Ook kun je eenvoudig vragen waarom je voor hem/haar zou kiezen.
Belangrijk is dat je meerdere advocaten belt, zodat je iets hebt om te vergelijken. Maak eventueel tijdens het telefoongesprek korte aantekeningen van je indruk.
Ga voor een gespecialiseerde advocaat
Een goede advocaat is gespecialiseerd in het gebied waar jouw kwestie onder valt. Denk hierbij aan: arbeidsrecht, familierecht, strafrecht, etc. Tegenwoordig zijn er veel advocaten die een hoofdspecialisatie hebben en dan nog enkele andere dingen “erbij” doen. Van de dingen die zij erbij doen, weten ze mogelijk niet alle kleinste details. Een advocaat die gespecialiseerd is in dat gebied, weet dit soort dingen vaak wel. Afhankelijk van de complexiteit van jouw zaak, kun je dan beter voor iemand gaan die er in gespecialiseerd is.
Stel vragen
Door te vragen krijg je een duidelijk beeld van wat jij kan verwachten. Op die manier kun jij veel beter jouw eerste indruk vormgeven. Vraag bijvoorbeeld hoe het contact zal verlopen, bekijk eventueel hoe snel (of langzaam) je terug wordt gebeld. Gaat de persoon met wie jij spreekt de zaak behandelen of zal iemand anders dat gaan doen?
Kijk naar kwaliteit
Om meer zekerheid te hebben over de kwaliteit van de advocaat in kwestie, kun je bekijken of diegene is aangesloten bij verenigingen of organisaties die de kwaliteit waarborgen.