Als er bij een verzekering wordt aangegeven dat de verzekering zonder wachttijd is, dan heb je na het afsluiten van de verzekering direct recht op juridische hulp.

Wat is wachttijd?
Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit, heb je bij sommige verzekeraars te maken met een wachttijd of wachttermijn. Wachttijd is de tijd dat je bij de verzekeraar nog niet gedekt bent voor juridische hulp en kosten. Vaak is een wachttermijn ongeveer drie maanden, maar er zijn ook termijnen van zes maanden tot een jaar. Deze wachttijd geldt niet als je van rechtsbijstandverzekeraar overstapt.

Waarom bestaat de wachttijd?
Iemand die verwacht binnenkort te maken te krijgen met een juridisch conflict, sluit eerder een rechtsbijstandverzekering af dan iemand die geen juridisch conflict verwacht. Rechtsbijstandverzekeraars dekken zich daarom in voor mensen die verwachten de verzekering nodig te hebben voor het oplossen van een juridisch conflict. Dit doen ze door middel van het instellen van een wachttijd.

Een wachttijd geldt niet als je een conflict krijgt over een product dat je na afsluiten van een rechtsbijstandverzekering pas hebt gekocht. Je kon immers niet weten dat dit conflict zou ontstaan. Ook geldt de wachttijd niet als je betrokken raakt bij een ongeval, na afsluiten van de rechtsbijstandverzekering. Wil je weten hoe dit bij jouw rechtsbijstandverzekering is geregeld? Je vindt deze informatie in de polisvoorwaarden.