Rechtshulp kan bestaan uit juridisch advies, bemiddeling of het voeren van een rechtszaak. Het hangt van je conflict af van welke rechtshulp je gebruik zal maken.

Wat is een proces?

Er is sprake van een proces als twee of meer partijen een conflict of onenigheid met elkaar hebben en dit aan een rechtbank wordt voorgelegd. In de meeste gevallen komt de rechtshulp niet toe aan een proces.
Vaak is het probleem al op te lossen door de juristen, zij geven advies om het probleem op te lossen of verzorgen een bemiddeling met de andere partij. Om rechtshulp te vergoeden kun je een rechtsbijstandverzekering aanvragen. De rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp biedt bij juridische problemen.

Wanneer rechtshulp nodig?

Zowel als ondernemer, maar ook als particulier, kan er altijd iets gebeuren waardoor je (ongewild) te maken krijgt met een conflict. Het lukt soms om er samen uit te komen, maar soms loopt het conflict zo hoog op dat er een rechter aan te pas moet komen. Door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, ben je (deels) verzekerd tegen hoge kosten die juridische zaken met zich meeslepen. De rechtsbijstandverzekering vergoedt dus altijd in diensten en niet in geld.

Wat dekt een rechtsbijstandverzekering bij een conflict?

Zodra het conflict wordt gedekt door de rechtsbijstandverzekering, kan het conflict worden opgelost door gebruik te maken van rechtshulp. De juridische adviseurs houden zich dan bezig met het conflict en proberen de zaak op te lossen.

Wordt het conflict toch niet goed opgelost? Dan kan dit alsnog een proces worden. De rechtsbijstandverzekering zorgt er dan voor dat advocaten of andere deskundigen bijstand verlenen.

Rechtshulp in geld of natura

Rechtshulp kan op 2 manieren worden gegeven, namelijk in geld of natura. Als de rechtshulp wordt geboden in de vorm van geld, dan kun je zelf een advocaat of jurist aanwijzen. Als de rechtshulp in natura wordt geboden, dan regelt de verzekeraar zelf een advocaat of jurist die de zaak afhandelt.