U gaat lekker op vakantie of keert ontspannen terug naar huis, maar dan is uw vlucht plots vertraagd. Een kleine vertraging is nog tot daaraan toe, maar wat als uw vertraging oploopt tot een aantal uren of zelfs dagen?

Steeds meer reizigers worden zich ervan bewust dat ze bepaalde rechten hebben bij een vertraging, zoals recht op eventuele vergoeding van eten en een accommodatie of een compensatie. In dit artikel bespreken wij kort wat uw rechten zijn als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is.

 

Wanneer recht op compensatie?

In de meeste gevallen heeft u bij een vertraging recht op compensatie en eventueel een vergoeding van bepaalde dingen. Dit is echter niet zo bij alle gevallen. Het hangt vooral af van de oorzaak van de vertraging. Als de luchtvaartmaatschappij aan kan tonen dat de verantwoordelijkheid van de vertraging niet bij hen ligt en ze er alles aan hebben gedaan om op tijd te vertrekken, dan heeft u geen recht op compensatie.

Als het nodig is, heeft u wel nog steeds recht op verzorging en een accommodatie.

 

Recht op verzorging bij vertraging

Bij een vertraging heeft u recht op verzorging als de luchtvaartmaatschappij een vertraging verwacht die oploopt tot…

Onder verzorging wordt in dat geval verstaan: maaltijden, verfrissingen, twee gratis telefoongesprekken (of fax- of emailberichten). Hierbij is het uiteraard wel zo dat de maaltijden en drankjes in verhouding zijn tot de opgelopen wachttijd.

 

Recht op accommodatie bij vertraging

Het kan gebeuren dat de verwachte vertraging zodanig oploopt dat het nodig is om één of meerdere dagen te verblijven op de betreffende plek. In dat geval is de luchtvaartmaatschappij verplicht om de accommodatie te verzorgen, evenals het vervoer hier naartoe en terug naar het vliegveld.

 

Geld terug bij vertraging

U kunt de keuze maken om uw reis te annuleren als de vertraging van de vlucht oploopt tot meer dan vijf uur. In dat geval dient de luchtvaartmaatschappij u het ticketbedrag terug te betalen voor het deel van de reis dat u annuleert.

 

Luchtvaartmaatschappij regelt niets

Als de luchtvaartmaatschappij u uit zichzelf geen verzorging of accommodatie aanbiedt als u daar wel recht op heeft, dan kunt u deze dingen zelf aanschaffen. Hierbij moet het natuurlijk wel in verhouding staan tot de wachttijd.

Als u het zelf regelt, is het cruciaal dat u de bonnetjes en aankoopbewijzen bewaart. Deze heeft u namelijk nodig om achteraf de kosten terug te vragen bij de luchtvaartmaatschappij!