Wanneer u gewond raakt door een ongeluk, komt er veel op u af. U krijgt met verschillende schadeposten te maken. In het kort kan uw schade worden onder verdeeld in: lichamelijke, materiële en emotionele schade. Voor de emotionele schade krijgt u smartengeld uitgekeerd. In dit artikel leest u wanneer u recht heeft op smartengeld en hoe deze vorm van schadevergoeding wordt berekend.

Emotionele schade na een ongeluk

Na een ongeluk krijgt u altijd in meer of mindere mate met emotionele schade te maken. Als iemand anders aansprakelijk is te stellen voor het ongeval, heeft u recht op schadevergoeding én smartengeld. Smartengeld is een vast onderdeel van uw schadevergoeding. Emotionele schade is eigenlijk niet in geld uit te drukken. Toch krijgt u hier een vergoeding voor, omdat uw emotionele schade ook is veroorzaakt door het ongeluk. Onder deze schade valt:

Als u gewond bent geraakt na een ongeluk, voelt u pijn. Deze pijn kan sterk tot matig aanwezig zijn afhankelijk van uw letsel en het herstelproces. Sommige vormen van revalidatie kunnen bijvoorbeeld veel pijn doen, maar helpen u wel om te herstellen.

U krijgt ook altijd met verdriet te maken. U kunt zich afvragen waarom iemand zich zo roekeloos gedraagt in het verkeer, u kunt zich zorgen maken over uw baan, nadat u bent gevallen op de werkvloer of u kunt niet meer het park durven gaan om te sporten, omdat u daar door een hond bent gebeten. Dit heeft allemaal invloed op uw gemoedstoestand. 

Uw verwondingen zorgen er daarnaast voor dat u tijdelijk niet het leven kan leiden, dat u normaal gesproken leidt. U kunt mogelijk tijdelijk niet sporten, terwijl dat uw lust en uw leven is, niet naar het concert waar u maanden op heeft gewacht of niet dollen met uw trouwe viervoeter. 

U krijgt smartengeld om uw pijn, verdriet en tijdelijk verminderde te erkennen. Daarom heeft u hier altijd recht op als u recht heeft op schadevergoeding.

Blijvend verminderde levenslust

Wanneer uw letsel blijvend is, kan uw levenslust ook voor altijd verminderd zijn. U moet dan uw hele leven omgooien. Het kan jaren duren voordat u daar net zo van geniet als van uw ‘oude leven’. Soms komt dat gevoel nooit meer helemaal terug. Ook dit moet worden meegenomen in de berekening van het smartengeld.

Hoe wordt het smartengeld berekend?

U krijgt dus smartengeld uitgekeerd voor uw emotionele schade. Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe dat wordt berekend. Er zijn geen tabellen waaruit de exacte vergoeding is af te lezen. Gelukkig maar, want emotionele schade is natuurlijk heel persoonlijk. Om een rechtvaardig bedrag te berekenen, wordt gekeken naar:

De hoogte van uw smartengeldvergoeding kan dus pas aan het einde van het letselschadetraject worden bepaald.

Het is en blijft een complexe taak om een bedrag te verbinden aan uw leed. Daarom pakt een ervaren jurist ook de Smartengeldgids erbij. Hierin staan de smartengeldbedragen die zijn uitgekeerd in recente letselschadezaken. Dit kan de jurist gebruiken bij het claimen van uw smartengeldvergoeding.

Smartengeld laten berekenen

Smartengeld berekenen is een complexe, juridische taak. Daarnaast is in gesprek gaan met de verzekeraar over de hoogte van uw smartengeldvergoeding heel confronterend als letselschadeslachtoffer. De verzekeraar zal ongetwijfeld met u in discussie gaan over uw emotionele schade. Dit zorgt gegarandeerd voor pijnlijke momenten en frustratie. Daarom kunt u altijd het beste een jurist inschakelen voor het berekenen en claimen van uw smartengeld.

De juristen van JBL&G helpen u hier graag mee. Zij erkennen uw leed en zorgen ervoor dat u de smartengeldvergoeding krijgt waar u recht op heeft. En dat allemaal gratis, omdat de verzekeraar van de tegenpartij ook de buitengerechtelijke kosten moet vergoeden. Als u niet het slachtoffer was geworden van een ongeluk, had u immers ook geen juridische hulp nodig gehad.