Je hebt een (nieuwe) baan gevonden en kan niet wachten om te beginnen en te laten zien wat voor aanwinst jij voor het bedrijf bent! Toch zijn er nog een aantal formaliteiten die afgerond moeten worden voor alles definitief is. Misschien wel de belangrijkste hiervan is het tekenen van een arbeidsovereenkomst. Mensen hebben nog wel eens de neiging om dit even snel door te lezen en dan meteen hun handtekening te zetten. Het is echter verstandig om de inhoud van het contract goed en kritisch te bekijken, vragen te stellen over onduidelijkheden en eventueel over bepaalde clausules te onderhandelen. Waar moet je op letten bij een nieuwe arbeidsovereenkomst?

Is er een cao van toepassing?

In de arbeidsovereenkomst, ofwel het arbeidscontract, staan de afspraken waar werkgever en werknemer zich aan moeten houden. Denk hierbij aan het salaris, de duur van het contract, het aantal uren, etc.

In het contract kan tevens staan dat er een cao van toepassing is. In dit geval is het belangrijk dat jij ook de betreffende cao doorleest. De punten die in de cao staan, hoeven namelijk in principe niet los in het contract te worden vermeld. Er kunnen bijvoorbeeld andere regels in staan met betrekking tot de proeftijd.
Je kunt de meeste cao’s online vinden en anders kun je deze opvragen bij de werkgever.

Concurrentiebeding

Voor sommige bedrijven is concurrentiebeding een erg belangrijk onderdeel van de arbeidscontracten. Toch staat er ook vaak genoeg concurrentiebeding in het contract van werknemers voor wiens werkzaamheden dit eigenlijk niet relevant is.
Concurrentiebeding is niet iets om luchtig over te doen, aangezien het jou erg kan beperken in jouw vrijheid om bij een andere baan te beginnen. Lees de eventuele clausule over concurrentiebeding dan ook goed door. Kijk of het duidelijk is voor welke regio het geld (alleen de provincie of het hele land?) en voor hoelang het geldt. Volgens de wet mag dit maximaal 1 jaar zijn.
Een werkgever moet de concurrentiebeding onderbouwen, anders is het in principe nietig.

Vind jij dat concurrentiebeding niet relevant is voor jouw baan? Wees dan niet bang om hierover te onderhandelen met jouw nieuwe werkgever. Ook kun je eventueel met een jurist kijken naar de inhoud van de concurrentiebeding.

De proeftijd

Bijna alle arbeidscontracten komen met een proeftijd. In de meeste gevallen is de wettelijke proeftijd 1 maand. Echter, voor tijdelijke contracten met een duur van 6 maanden of minder mag geen proeftijd gelden.
Tijdens de proeftijd kunnen zowel werkgever als werknemer afzien van de samenwerking zonder dat daarvoor een reden hoeft te worden gegeven en zonder tussenkomst van een rechter.
Een proeftijd geldt alleen voor het eerste contract en wordt dus niet opnieuw ingesteld bij contractverlenging.

Einddatum van een tijdelijk contract

Een laatste punt waar je op moet letten in een arbeidscontract is de einddatum van een eventueel tijdelijk contract.
Bij een tijdelijk contract moet de einddatum of duur van het contract er duidelijk in staan. Het contract loopt in principe af op die datum. Als werknemer of werkgever de mogelijkheid wil om eventueel tussentijds een tijdelijk contract op te zeggen, dan moet er een beëindigingsbeding (tussentijdse opzegmogelijkheid) in het contract worden opgenomen. Mocht er dan een leukere baan op je pad komen, dan heb je de mogelijkheid om tussentijds op te zeggen, bijvoorbeeld na een half jaar.
Voordat een werkgever gebruik kan maken van tussentijds opzeggen, moet diegene toestemming krijgen van het UWV.

Wees niet bang om kritisch naar je contract te kijken, want als je het getekend hebt, kun je niet meer terug! Zijn er dingen onduidelijk voor jou, vraag hier dan naar bij de werkgever of de HR-afdeling voordat je, je handtekening zet.

 

 

Bron: Anderz Advocaten