Er zijn veel dingen in het leven die verplicht zijn: je moet belasting betalen, je moet naar school gaan en je moet een veiligheidsgordel dragen tijdens het rijden. Maar een aansprakelijkheidsverzekering hoort daar niet bij. U kunt dus zelf beslissen of u uw bedrijf al dan niet wilt verzekeren tegen mogelijke schade die door uw activiteiten wordt veroorzaakt. Wij raden u echter sterk aan dit wel te doen!
Nederlanders zijn vaak oververzekerd, maar in het geval van aansprakelijkheidsverzekeringen is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Als je schade veroorzaakt aan iemand anders, en je bent niet verzekerd, kun je geconfronteerd worden met een enorme rekening. Dus waarom het risico nemen? Een aansprakelijkheidsverzekering is relatief goedkoop, en het kan u op de lange termijn veel geld besparen.
Waarom deze verzekering beslist een goed idee is
Nog niet overtuigd? Hier zijn nog een paar redenen om een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen:
– Het zal u gemoedsrust geven: Als u weet dat u beschermd bent tegen aansprakelijkheidsclaims, kunt u ’s nachts beter slapen!
– Het zal uw vermogen beschermen: Als u wordt aangeklaagd voor schade veroorzaakt door uw bedrijfsactiviteiten, kunnen uw persoonlijke bezittingen (zoals uw huis of spaargeld) aansprakelijkheidsverzekering kan u hiertegen beschermen.
– Het zal uw bedrijfsimago verbeteren: Klanten en cliënten zullen eerder geneigd zijn zaken met u te doen als ze weten dat u verzekerd bent tegen aansprakelijkheidsclaims. Dit kan u een concurrentievoordeel opleveren ten opzichte van andere bedrijven die niet verzekerd zijn.
Ook gewoon voor particulieren
Hoewel aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is voor particulieren, is het toch een goed idee om ze te hebben. Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen het uit eigen zak moeten betalen van schade die je aan een andere persoon of diens eigendom toebrengt. Als je verantwoordelijk wordt bevonden voor een ongeluk, helpt de aansprakelijkheidsverzekering de kosten te dekken van medische rekeningen, reparaties, en alle andere onkosten die zich kunnen voordoen. Hoewel veel mensen hun aansprakelijkheidsverzekering nooit hoeven te gebruiken, geeft het gemoedsrust in de wetenschap dat je beschermd bent bij een ongeval. Om deze reden is een aansprakelijkheidsverzekering een goed idee voor iedereen die zich financieel wil beschermen.
Lopen de kosten voor de premie echter niet hoog op?
Verplichte aansprakelijkheidsverzekering wordt vaak “autoverzekering” genoemd omdat ze meestal verplicht is voor bestuurders. Er zijn echter ook andere soorten verplichte aansprakelijkheidsverzekering, zoals een verzekering tegen arbeidsongevallen en een verzekering tegen wanpraktijken. In de meeste gevallen worden de kosten van verplichte aansprakelijkheidsverzekering premies aan de verzekeringnemer doorberekend in de vorm van hogere prijzen voor goederen en diensten. Bijvoorbeeld, als je een auto koopt, zijn in de prijs de kosten van de premie van de verzekeraar inbegrepen. Evenzo, als je een dokter bezoekt, zijn in de kosten van je zorg de kosten van de verzekering tegen wanpraktijken van de dokter inbegrepen. Hoewel de kosten van een verplichte aansprakelijkheidsverzekering aanzienlijk kunnen zijn, wegen ze over het algemeen niet op tegen de bescherming die deze verzekeringen bieden. Daardoor is een verplichte aansprakelijkheidsverzekering een belangrijk deel van het leven van veel mensen.
Wordt vaak in combinatie met andere verzekeringen aangeboden
Als het op aansprakelijkheidsverzekering aankomt, zijn er een paar dingen die je moet weten. Eerst en vooral is een aansprakelijkheidsverzekering niet altijd wettelijk verplicht. Er zijn echter bepaalde situaties waarin een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, zoals wanneer je een bedrijf runt of als beroepsbeoefenaar werkt. In deze gevallen moet een aansprakelijkheidsverzekering gekocht worden in combinatie met andere soorten verzekeringen, zoals een opstalverzekering. Doe je dat niet, dan kunnen flinke boetes volgen. Dat gezegd hebbende, zelfs als een aansprakelijkheidsverzekering niet wettelijk verplicht is, is het toch een goed idee om ze aan te schaffen. Ze kan je immers beschermen tegen rechtszaken en financiële ondergang, als je aansprakelijk wordt bevonden voor de verwondingen of materiële schade van iemand anders.