Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval of heeft u letsel overgehouden aan een bedrijfsongeval? Dan is er mogelijk recht op een letselschade vergoeding. Hiervoor kunt u een letselschade advocaat inschakelen, zoals een letselschade advocaat in Utrecht. Deze kan u helpen bij het verhalen van uw letselschade. Maar heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kunt u ook op deze verzekering vaak aanspraak maken op hulp van een letselschade jurist. En is er een letselschade advocaat nodig? Dat kan ook onder voorwaarden, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Den Haag.
Maar wat doet een rechtsbijstandsverzekering en hoe zit het als er geprocedeerd moet worden, heeft u dan recht op inschakeling van een letselschade advocaat? U leest het in deze blog.
Wat doet een rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering helpt u als u juridische hulp nodig heeft. Denk aan de situatie waarin u komt te verkeren bij een arbeidsconflict. Uw werkgever wilt u ontslaan of heeft u ontslagen en u bent het hier helemaal niet mee eens. Dan heeft u een letselschade jurist of letselschade advocaat nodig. Het zelf inschakelen van een letselschade advocaat is duur, zeker als er een gerechtelijke procedure opgestart moet worden.
Met een rechtsbijstandsverzekering is dit anders. U kunt dan voor het arbeidsgeschil een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering en een arbeidsrecht jurist vragen namens u contact op te nemen met uw werkgever. Komen partijen er niet uit, dan kun je naar de rechtbank. De rechtsbijstandsverzekering betaald dan meestal alle met de gerechtelijke procedure gemoeide kosten.
U kunt voor verschillende rechtsproblemen bij een rechtsbijstandsverzekering terecht. Ook in het geval van letselschade. U kunt dan zelfs soms bij een rechtsbijstandsverzekering terecht zonder dat u hiervoor premie betaalt. Maar hoe zit dan?
Letselschade en een rechtsbijstandsverzekering
In Nederland worden slachtoffers van een ongeval goed beschermd door de wetgever. Zo is er in het Burgerlijk Wetboek een regeling opgenomen die het mogelijk maakt gratis een belangenbehartiger bij letselschade in te schakelen. Dit kan een letselschade jurist zijn, maar ook een letselschade bureau of letselschade advocaat. Echter ook een letselschade jurist van een letselschade bureau kan u dan vaak gratis helpen.
U kunt bij een aantal rechtsbijstandsverzekeringen terecht voor een letselschade claim zonder dat u een abonnement hebt. Dit omdat de jurist van de rechtsbijstandsverzekering de kosten die zij voor u maken gewoon kunnen verhalen op de aansprakelijke partij.
Wat als ik een letselschade advocaat nodig heb?
Bij een rechtsbijstandsverzekering werken voornamelijk juristen. Deze mogen ook procederen in sommige zaken. Dit is bepaald in de wet. Het gaat dan om bijvoorbeeld arbeidsrechtzaken of zaken met een financieel belang van lager dan € 25.000,00.
In letselschadezaken kan het gaan om een schadevergoeding van meer dan € 25.000,00. Dit is bijvoorbeeld het geval als er inkomensschade door arbeidsongeschiktheid aan de orde is. Als er dan geprocedeerd moet worden, dan is het noodzakelijk om een letselschade advocaat in te schakelen. De meeste rechtsbijstandsverzekeraars hebben deze niet in huis, maar hebben wel contracten met advocatenkantoren. Vaak kunt u hier gratis gebruik van maken. Daarnaast geldt er een vrije advocaatkeuze. Dit betekent dat indien u voor uw gerechtelijke procedure door een bepaalde advocaat geholpen wilt worden, de rechtsbijstandsverzekeraar hiermee akkoord dient te gaan.