Waar moet je op letten bij ontslag nemen?

Zit je eraan te denken om ontslag te nemen? Misschien heb je een nieuwe baan of wellicht heb je het simpelweg niet meer naar je zin op jouw werk, om wat voor redenen dan ook. Als je ontslag gaat nemen, zijn er een paar dingen verstandig om op te letten. Niet alleen wil je op goede voet vertrekken, je wil eveneens niet voor onaangename verrassingen komen te staan die het je mogelijk bemoeilijken om je baan op te zeggen. Waar moet je op letten als je ontslag gaat nemen? Wij hebben een aantal punten en tips voor je.

 

De opzegtermijn

In de meeste gevallen kun je niet van de ene op de andere dag aangeven dat je ontslag neemt en meteen niet meer op komen dagen. Vaak geldt er een opzegtermijn waar je rekening mee dient te houden. De wettelijke opzegtermijn is 1 maand, maar het kan zijn dat er andere afspraken hierover in de arbeidsovereenkomst of cao staan. Lees de informatie hierover dan ook goed door. Als je met ingang van een bepaalde datum wil stoppen met het werk, is het verstandig de opzegtermijn op tijd te bekijken, zodat je tijdig aangeeft te willen stoppen. Als je, je niet aan de opzegtermijn houdt, kan het zijn dat je een schadevergoeding moet betalen aan jouw werkgever.

Als je nog in de proeftijd zit, geldt er geen opzegtermijn.

 

Ontslag nemen aan het eind van de maand

Een arbeidsovereenkomst moet je tegen het einde van de maand opzeggen, tenzij hierover iets anders vermeld staat. Als je eerder in de maand ontslag neemt, kan het zijn dat de opzegtermijn pas aan het einde van de maand ingaat.

 

Ontslag is definitief

Heb je jouw ontslag ingediend, maar kom je daarna toch aan het twijfelen over die beslissing, bijvoorbeeld omdat je het contract voor je nieuwe baan nog niet getekend had en dit toch afgezegd is? In principe is er dan geen weg meer terug. Je kunt alleen terugkomen op jouw beslissing ontslag te nemen als het sprake is van dwaling, dwang of bedrog. Mogelijk kun je in goed overleg met de werkgever nog iets regelen.

Denk voordat je jouw baan opzegt dan ook goed na over die keuze en over de gevolgen daarvan!

 

Een tijdelijk contract opzeggen

Het voortijdig opzeggen van een tijdelijk contract is alleen mogelijk als er in de arbeidsovereenkomst een tussentijdse opzegbeding is opgenomen. In principe eindigt een tijdelijk contract op de datum die in het contract is afgesproken.

 

Rekening houden met concurrentiebeding

Zowel in een vast als in een tijdelijk contract kan een clausule over concurrentiebeding op zijn genomen. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld niet meteen na je ontslag voor een concurrent of zakenrelatie aan de slag mag. Wil je ontslag nemen vanwege een nieuwe baan, bekijk dan goed of er een concurrentiebeding is waar je, je aan moet houden en wat hier precies in staat. Is de concurrentiebeding voor jou niet geheel duidelijk? Kijk er dan samen met een jurist naar.

Bij overtreding van de concurrentiebeding moet je vaak een boete betalen aan je oude werkgever.

 

Vakantiedagen opnemen of uit laten betalen?

Heb je bij je ontslag nog vakantiedagen openstaan? Je kunt hiermee twee kanten op. Je kunt (een aantal van) de vakantiedagen opnemen om eerder weg te kunnen of je kunt de vakantiedagen uit laten betalen. De werkgever kan jou niet verplichten om de vakantiedagen op te nemen. Andersom kan jij het opnemen van deze dagen ook niet afdwingen. Het eventueel opnemen van vakantiedagen om de tijd dat je nog moet werken in te korten, moet je in overleg met de werkgever regelen.

 

Wel of geen ontslagbrief indienen

Meestal is het niet verplicht om je ontslag in te dienen door middel van een ontslagbrief. Vaak geef je in een gesprek met de werkgever aan dat je wil vertrekken. Toch kan het verstandig zijn om daarnaast een ontslagbrief in te leveren, om jouw dienstverband formeel te beëindigen. Bovendien heb je met een ontslagbrief schriftelijk bewijs dat jij jouw ontslag door hebt gegeven aan de werkgever.

Om op goede voet te vertrekken en ook zelf niet voor verrassingen te komen staan, is het verstandig om altijd je contract nog eens goed door te lezen voordat je ontslag neemt. Staan er dingen in je contract die onduidelijk zijn voor je, dan kun je jouw werkgever of een jurist hiernaar vragen.

 

 

 

Bron: nl.hellolaw.com