Brommobielen zijn geen onbekend beeld binnen ons verkeer en bieden ze een ware uitkomst voor een grote groep aan personen die zo toch de mogelijkheid heeft om zich zelfstandig te verplaatsen. Ondanks de maximale snelheid van de brommobiel is gesteld op 45km per uur, moet het voertuig toch verzekerd worden. Het maximale gewicht is 350 kg, maar kan er toch veel schade mee worden veroorzaakt. Er wordt namelijk mee op de openbare weg gereden en is de wet er duidelijk over. 

De wet biedt verschillende mogelijkheden

In Nederland zijn brommobielen wettelijk verplicht verzekerd te zijn. Dit is om zowel de brommobiel als andere weggebruikers te beschermen in geval van een ongeluk. Er zijn twee soorten brommobielverzekeringen: een mobiele verzekering en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Een mobiele verzekering dekt schade aan de brommobiel zelf, terwijl een WA-verzekering schade dekt die aan andere mensen of eigendommen wordt toegebracht. De meeste brommobielen eigenaren kiezen ervoor beide soorten verzekeringen af te sluiten, omdat dit de beste bescherming biedt in geval van een ongeluk. Een brommobielverzekering is relatief goedkoop, en het kan op de lange duur veel geld besparen als er iets mis gaat.

Zijn de inzittenden ook mee verzekerd?

Brommobielverzekering is een soort verzekering die zowel de brommobiel zelf dekt, als eventuele inzittenden. De hoogte van de dekking en de specifieke voordelen zullen variëren naargelang de polis, maar zo een verzekering biedt gewoonlijk bescherming tegen aansprakelijkheid, botsing, en diefstal. Sommige polissen kunnen ook de medische kosten dekken die als gevolg van een ongeval worden gemaakt. Zonder brommobielverzekering lopen rijders het risico dat ze bij een ongeluk uit eigen zak moeten betalen voor schade of reparaties. Er zijn trouwens duidelijke wettelijke bepalingen hieromtrent en wacht er een fikse boete op zij die zich niet aan de regels houden. 

Wat is allemaal doorslaggevend voor de premie?

Om je brommobiel verzekeringspremie te berekenen, moet je het merk, model en jaar van je brommobiel kennen, en ook je rijgeschiedenis. Je verzekeringsmaatschappij zal ook rekening houden met de waarde van je brommobiel en de hoeveelheid dekking die je wenst. Over het algemeen is een aansprakelijkheidsdekking vereist om een brommobiel te verzekeren. Dit type dekking beschermt je financieel als je verantwoordelijk bent voor schade of verwondingen aan een andere persoon of eigendom terwijl je de brommobiel bestuurd. Het bedrag dat je voor je premie betaalt zal van allerlei factoren afhangen, maar rondkijken en tarieven van verschillende bedrijven vergelijken kan je helpen de beste deal te vinden.

Alle voertuigen samen verzekeren komt voordeliger uit

Het is geen geheim dat de kosten van verzekeringen voor veel gezinnen een grote financiële last kunnen zijn. In feite bedragen de gemiddelde kosten voor het verzekeren van een brommobiel enkele honderden euro´s per jaar. Maar door alle voertuigen samen te verzekeren kun je deze kosten helpen drukken. In de meeste gevallen zullen verzekeraars een korting geven voor meerdere voertuigen. Bovendien kan het samen verzekeren van alle voertuigen helpen om het proces van het indienen van claims en het volgen van betalingen te vereenvoudigen. Als gevolg daarvan is het samen verzekeren van alle voertuigen vaak de beste keuze voor gezinnen die geld willen besparen op hun verzekeringskosten.

Volgens de Nederlandse wetgeving kan je er dus niet onderuit om de brommobiel te laten verzekeren. Zo een verzekering biedt de nodige garantie op het uitbetalen van veroorzaakte schade. Wie voor een uitgebreid pakket wil gaan, moet een all-risk verzekering gaan. De meeste verzekeraars geven fikse kortingen wanneer er meerdere voertuigen bij hun worden verzekerd.