Gratis rechtsbijstand voor nabestaanden MH17 die schadevergoeding eisen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft aangekondigd dat nabestaanden van slachtoffers die omgekomen zijn bij het neerhalen van vlucht MH17 aanspraak kunnen maken op gratis rechtsbijstand. Dit kunnen zij doen als ze een schadevergoeding eisen bij de strafrechter.

 

Strafproces tegen de verdachten

De nabestaanden kunnen zich dan aansluiten bij het strafproces dat loopt tegen de verdachten van de vliegramp. Ook kunnen ze hulp krijgen van de Raad voor Rechtsbijstand. Bij het indienen van claims tegen luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines, de eigenaar van het neergehaalde vliegtuig, konden nabestaanden ook hulp krijgen van deze raad.

 

Verdachten moeten betalen

Als de verdachten van de vliegramp worden veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, dan moeten zij dit binnen 8 maanden doen. Als zij het bedrag niet of niet helemaal binnen deze periode betalen, dan springt de Staat in. Die vergoedt het bedrag dat nog openstaat.

 

Waarom een schadevergoeding indienen?

Het indienen van een schadevergoeding kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld doen als degene die zij bij de vliegramp hebben verloren de kostwinner van het gezin was. Het is niet mogelijk om smartengeld te krijgen en ook geldt de maatregel niet met terugwerkende kracht.

Sommige schade is al vergoed door de verzekeraar of de luchtvaartmaatschappij. Dit wordt niet ook nog een keer vergoed.

 

Januari 2019

Bron: NOS