Drugs zonder rechtsbijstand: geen boete meer op festivals

Het is weer het seizoen van de festivals en er zullen naast gezelligheid. Muziek en dansen helaas ook drugs in het spel voorkomen. Afgelopen jaar moesten bezoekers die met drugs werden gepakt een boete betalen, en daarnaast kregen zij ook een strafblad. Dat is vandaag de dag niet meer het geval. Want de regels die hierbij van pas zijn, zijn inmiddels aangepast voor drugs zonder rechtsbijstand. Door de petitie ban BNN, ‘Eén pil te veel maakt geen crimineel’ die door de zender afgelopen gehouden werd. Zijn er nu dus andere regels van toepassing. 41.404 mensen hebben deze petitie ondertekend. Het in bezit zijn van drugs blijft uiteraard wel strafbaar en volgende de minister is de petitie totaal geen reden om het beleid hierin te gaan veranderen.

De nieuwe regels voor drugs zonder rechtsbijstand

  • Het Openbaar Ministerie geeft geen boetes meer op een festival als er geen rechtsbijstand is (je advocaat);
  • Bij een ‘verklaring omtrent het gedrag’ wordt rekening gehouden met het doel (met andere woorden, een drugsdelict op een festival doet er vaak niet toe);
  • Bij jongeren (tot 23 jaar) is de termijn waarover die verklaring gaat ook maar twee jaar om ‘rekening te houden met de ontwikkelingsfase van jongvolwassenen’.

Meer artikelen