Pro deo advocaat: wanneer komt u hiervoor in aanmerking?

Wellicht heeft u er wel eens van gehoord: een pro deo advocaat. Dit is een advocaat die u juridisch bijstaat, maar die betaald wordt door de Staat. U hoeft slechts een eigen bijdrage aan te leveren. Een pro deo advocaat is onderdeel van de gefinancierde rechtsbijstand.

 

Inkomensgrens

Bij gefinancierde rechtsbijstand hoeft u dus niet zelf het volledige bedrag van de juridische bijstand te betalen. U betaalt zelf slechts een eigen bijdrage. De hoogte van deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Of u recht hebt op een pro deo advocaat is onder andere ook afhankelijk van uw inkomen. Onder een bepaalde inkomensgrens heeft u recht op een pro deo advocaat. Voor alleenstaanden is deze grens tot ongeveer € 25.000 en voor niet-alleenstaanden tot zo’n € 36.000 gezamenlijk inkomen.

Ook gedetineerden hebben altijd recht op juridische bijstand van een pro deo advocaat.

 

Waarom pro deo advocaat?

De regeling rond de pro deo advocaat is in het leven geroepen, om iedereen de mogelijkheid tot rechtsbijstand te geven. Met de steeds uitgebreider en ingewikkelder wordende wetgeving is het voor iemand die geen verstand heeft van de wetgeving erg moeilijk om zich daarmee te redden en zichzelf voldoende te kunnen verdedigen. Bijstand van een advocaat  kan erg duur zijn. Gefinancierde rechtsbijstand biedt een oplossing voor mensen die niet over zoveel geld beschikken.

 

Wanneer komt u in aanmerking?

U heeft altijd recht op een pro deo advocaat als u wordt verdacht van een strafbaar feit en u daarvoor een dagvaarding hebt ontvangen. Als u geen dagvaarding heeft ontvangen, heeft u recht op een pro deo advocaat als er bepaalde processen plaatsvinden waarbij u rechtsbijstand nodig bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het horen als getuige.

Zodra u door de politie bent aangehouden heeft u recht op een piketadvocaat, dit is ook pro deo.

 

Contact opnemen met advocaat

Als u zeker wil weten of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat, kunt u het beste contact opnemen met advocatenkantoren die pro deo rechtsbijstand bieden.

Bij kantonzaken en verkeersboetes kom je niet in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand.

Meer artikelen